Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μελίνα







H 6η Μαρτίου, ημέρα θανάτου της Μελίνας Μερκούρη, έχει ορισθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού κατά την οποία απονέμεται το Βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς. Δίνεται από το 1997 και κάθε δύο χρόνια σε ανθρώπους ή οργανισμούς για την προσπάθειά τους να διασωθούν μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας.





"Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας”. 




 
Δεν πίστεψα ποτέ ότι τελειώνω με την ζωή. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι πάτσι με την ζωή, ότι υπέφερα εξίσου και χάρηκα”.  





“... η Ελλάδα αξίζει να ζήσει και θα ζήσει... έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτό τον τεράστιο λαό που ξέρει να επιζεί και που ξέρει να γλεντάει και να κλαίει ….”







- Δε θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία...

Blanche DuBois (A Streetcar Named Desire by Tennessee Williams)








Alexandra Del Lago (Sweet Bird of Youth by Tennessee Williams)

- Η οθόνη είναι ένας ολοκάθαρος καθρέφτης. Ξέρεις κάτι που το λένε γκρο πλαν; Η μηχανή προχωράει, προχωράει κι εσύ στέκεσαι ασάλευτος και το κεφάλι σου, το πρόσωπο σου, παγιδεύονται στο κάδρο της φωτογραφίας, λουσμένα στο φως, κι ολόκληρη η τρομακτική ιστορία της ζωής σου ουρλιάζει την ώρα που χαμογελάς...

- Η πιο μεγάλη σοφία είναι να ξέρεις πότε ακριβώς πρέπει να φύγεις. Εγώ το ήξερα. Κι έφυγα τότε που έπρεπε. Πού; Σ' εκείνο το νεκρό πλανήτη, το φεγγάρι... δεν υπάρχει άλλο μέρος για ν' αποτραβηχτείς από μια τέχνη...





Fedra V.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου