Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Beatrice ή "Mama Dada"... μια γυναίκα μαγική
I owe it all to art, books, chocolate and young men...


BEATRICE WOOD (1983 - 1998)Αμερικανίδα καλλιτέχνης και κεραμίστρια γεννημένη στο San Francisco της California. Σπούδασε Δράμα στην Comedie Francaise και Τέχνη στην Academie Julian του Παρισιού. 
Η επαφή της με την Avant Garde ξεκίνησε όταν συνάντησε τον Marcel Duchamp - από τις κεντρικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης τέχνης. Γίνεται η μούσα του. Το 1910 μέσω του Duchamp συναντά τον πρώτο μεγάλο της έρωτα, τον Henri-Pierre Roche'. Ένα ερωτικό τρίγωνο που δημιουργεί το The Blind Man, ένα περιοδικό με τα πρώτα μανιφέστα του Νανταϊσμού στη Νέα Υόρκη. 
Στενοί της φίλοι το ζεύγος Walter and Louise Arensberg (art patrons) και αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες του Παρισιού.με τον Marcel Duchamp και τον Francis Picabia το 1917


Σε ηλικία περίπου 40 ετών επιστρέφει στο Los Angeles και κάνει το χόμπι της τέχνη για τα επόμενα 60 χρόνια. Παρακολουθεί μαθήματα κεραμεικής στο Hollywood High School και αναπτύσσει τη δική της τεχνική.


Το 1948 μετακομίζει στο Ojai της California για να βρίσκεται κοντά στον Jiddu Krishnamurti και γίνεται ισόβιο μέλος της Theological Society Adyar, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την φιλοσοφία της για τη ζωή και την τέχνη.

Το 1994 το Smithsonian Institution της έδωσε τον τίτλο "Esteemed American Artist".

BEATRICE WOOD... μεγάλωσε με παραμύθια και έζησε μια ζωή αντισυμβατική... 


απολογισμός της μετά από 105 χρόνια "γεμάτης" ζωής : 

"My life is full of mistakes. They're like pebbles that make a good road"
ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη δουλειά της μπορείτε να διαβάσετε εδώ : 
http://www.americanaweek.com/2011/09/04/chocolates-and-young-men/
Fedra V.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου